България успя да разпали и международен дипломатически скандал с неразбориите около

...
България успя да разпали и международен дипломатически скандал с неразбориите около
Коментари Харесай

София забърка и дипломатически скандал заради Полфрийман

България успя да разпали и интернационален дипломатически скандал с неразбориите към случая с австралиеца Джок Полфрийман. Външният министър на Австралия Марис Пейн заподозря " неюридически съображения " зад отхвърли на българските управляващи да изпълнят решението на съда, с което Полфрийман бе освободен предварително от пандиза, където излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г.  Австралийски медии ускоряват натиска, като загатват за проблеми с върховенството на закона у нас. Семейството на Полфрийман изиска и министър председателят Морисън да се намеси.

" Със сигурност мога да кажа, че съм надълбоко разочарована, че Полфрийман остава арестуван в България ", сподели Пейн пред австралийското радио Ей Би Си. Интервюто й бе представено от водещи международни медии. " Наши представители поставят всички старания на място да обезпечат връщането му в Австралия. Искам да съм сигурна, че законът се ползва поредно и вярно и че казусът се третира съгласно българските закони ", сподели министърката. Тя оповестява също, че е писала на външния министър Екатерина Захариева и е потърсила нейното и на българското държавно управление подпомагане за образуване на незабавното връщане на Полфрийман в Австралия.

Изявлението на Пейн ясно демонстрира подозренията на австрийските управляващи в законосъобразността на дейностите на България. По време на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк предходната седмица Пейн изиска среща със Захариева по случая, само че такава не се състоя. Според Захариева повода била, че нейната стратегия била " цялостна от седмица, тъй че напълно за малко просто се ръкувахме ".  " Тя сподели, че имат проблем, аз помолих да се извърнат по консулски път, в случай че имат нещо да питат. Но по този начин или другояче среща не е имало ", бе безапелационна тя пред Българска национална телевизия. Според австралийски медии обаче двете първи дипломатки са разискали тематиката. Си Би Ес писа, че Пейн е изразила паника пред Захариева, че австралиецът към момента е зад решетките, въпреки да е освободен предварително. " След решението на съда консулските чиновници ще продължат да работят с българското държавно управление по случая и по организацията на освобождението му ", споделя Пейн пред австралийската организация ААП.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов споделя за News Corp Australia, че този проблем може да се трансформира в казус - първият случай в 130 години правна история в България, в който определението на Софийския апелативен съд за освобождение на наказан да бъде анулирано. " Подобно нещо не се е случвало в никакъв случай за 130 години - да го върнат в пандиза, откакто съдът към този момент се е произнесъл. Съгласно нашето законодателство това е дефинитивно решение ", цитира го английският " Гардиън ". Австралийските медии през последните дни още веднъж интензивно отразяват случая, като в последните си публикации акцентират и върху апелите на Вътрешна македонска революционна организация до основния прокурор Сотир Цацаров да бъде неразрешена правозащитната организация Български хелзинкски комитет поради " интервенция в самостоятелната работа на съда " по случая.

Друга съществена тематика в изявленията е и записът от охранителните камери от нощта на нападението, който се оказа, че бил подценен от съда. Ей Би Си популяризира изявление с Полфрийман, в което той изяснява, че се почувствал оправдан, когато изгледал видеото, тъй като то било доказателство за неговата непорочност. Бащата на Джок Полфрийман декларира пред медията, че " не става дума за Джок, става въпрос за съблюдаване на закона ". През последните дни австралийските медии постоянно напомнят, че 300 български съдии се обърнаха невиждано към българските жители предходната седмица с писмо, в което обясняват, че условното предварително освобождение на австралиеца е станало мотив за злостна политическа злоупотреба със страданието на околните на жертвите на закононарушения, на възприятието за неустановеност на жителите и на лимитираните по закон благоприятни условия на съда да взе участие в дейна социална връзка.

Ролята на медиите в Австралия по случая е основна още от началото на процеса против него. Водещата австралийска журналистка Белинда Хокинс написа книга за случая през 2013 година и е отпред на публични акции и акции в обществените мрежи в отбрана на Полфрийман. Към идеята бяха привлечени водещи австралийски и международни звезди. 

 

---------------------------------

Съд остави Полфрийман затворен в Бусманци

 

Въпреки че Софийският градски съд реши в сряда, че възбраната на Джок Полфрийман от 2007 година да напуща страната към този момент не е в действие, в същия ден административният съд в София отхвърли настояването на австралиеца за незабавното му освобождение от Центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци. Министерство на вътрешните работи го държи там от 20 септември, откакто беше освободен предварително от пандиза с определение на апелативния съд.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов е показал пред съда, че на австралиеца са му били наложени насилствени ограничения за експулсиране от страната и възбрана за влизане и престояване в Европейски Съюз за 5 години. След това шефът на дирекция „ Миграция “ Николай Николов е издал заповед за настаняването му в Бусманци, до момента в който се изпълнят насилствените ограничения. В случая обаче АССГ приема, че дейностите по настаняване на Полфрийман се основават на закон – този за чужденците, и са осъществени в осъществяване на издадените заповеди. Адв. Калин Ангелов съобщи пред " Сега ", че все още клиентът му не счита да апелира решението пред Върховния административен съд.

Междувременно в интернет беше оповестен видеоматериал със заглавие  " Истината за Джок Полфрийман, килъра на Андрей Монов ". Клипът е същият като този, който беше публикуван в сряда от неизвестен профил, и показва кадри от видеокамерите в региона на метростанция " Сердика " от нощта на убийството на студента. Бележките към видеото обаче са разнообразни, тъй като са правени от другари на убития Монов. В тях се твърди, че се вижда по какъв начин Полфрийман пуска ножа едвам откакто е принуден от въоръжена защита. От фрагментите обаче мъчно може да бъде открито дали това е по този начин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР